TOPIC OVER NATUURLIJKE OLIËN

Korte samenvatting: alhoewel we in veel cosmetica minerale oliën aantreffen zijn deze eigenlijk absoluut niet geschikt voor gebruik binnen een normale huidverzorging. Minerale olie tast namelijk de natuurlijke beschermende lipidenbarrière van de huid aan en legt een film op de huid die de huidbarrière verstoort. Daarom gebruikt DR. BAUMANN in haar producten  enkel waardevolle plantaardige of huididentieke oliën die de natuurlijke bescherming van onze huid helpen op te bouwen en te herstellen. Deze oliën bevatten dezelfde bouwstenen als de menselijke huid. Vooral natuurlijke oliën met een hoge concentratie vitamine F (onverzadigde vetzuren) zijn zeer belangrijk voor een gezond en mooi huidbeeld. Essentiële oliën zijn ook natuurlijke oliën, maar hebben een volledig andere functie en samenstelling dan de verzorgende oliën uit de vruchten van de plant.

De juiste selectie van oliën is voor een succesvolle huidverzorging van zeer groot belang. Minerale oliën zijn geen goede keuze. Ze zijn natuurlijk veel goedkoper, en worden om die reden heel vaak gebruikt, maar ze zorgen niet voor hetzelfde aangename gevoel en bevatten niet dezelfde waardevolle ingrediënten als natuurlijke plantaardige oliën.

DR. BAUMANN COSMETIC gebruikt voornamelijk de volgende hoogwaardige natuurlijke oliën: teunisbloemolie, jojobaolie, sheabutter, macadamiaolie en sesamolie. Deze oliën bevatten dezelfde bouwstenen als de menselijke huid zoals cholesterol, squaleen, triglycerides, fosfolipiden, vrije vetzuren, wassen en wasesters . Ze zijn bovendien rijk aan vitamines en essentieel meervoudig onverzadigde vetzuren, die omwille van hun noodzakelijk belang voor de huid ook wel eens ‘Vitamine F’ worden genoemd.

Laat ons even kijken naar de exacte samenstelling van de huidbarrière. De huidbarrière bestaat uit de bovenste huidlaag en het vetlaagje er boven op.

Tabel 1 geeft de juiste vetsamenstelling van de hydrolipidenlaag van de huid weer. Dat laagje is het natuurlijke vetlaagje dat aangemaakt wordt door de tangklieren.

Tabel 4 geeft de juiste vetsamenstelling van de hoornlaag weer. Die huidlaag is de bovenste huidlaag die voornamelijk aangemaakt wordt door de epidermale cellen (de levende huidcellen).

Picture
Picture
Bron: Th. Förster, Cosmetic Lipids and the Skin Barrier, Informa Health Care, 2002, Blz. 5 en 9.

Merk op dat het aandeel aan Phosphatidyl Choline en Phosphatidyl Ethanolamine erg klein is. Beide stoffen zijn waterbindende fosfolipiden. Het zijn polaire lipiden (met twee polen, waarvan één vetbindend en één vochtbindend) en dus de enige stoffen in de huid die het water kunnen vasthouden. De andere vetstoffen uit de tabellen zijn allemaal waterafstotend, en zijn erop gericht het water in de huid binnen te houden, en het water dat van buiten komt uit de huid weg te houden. De huid is daardoor vanaf zekere leeftijd slecht gehydrateerd. Hydratatie is dan ook enkel mogelijk door het aanvullen van de huid met waterbindende liposomen die bestaan uit exact dezelfde fosfolipiden. Hierdoor wordt de huid beter gehydrateerd dan van nature eigenlijk mogelijk is.  Naast het hydrateren van de huid is de reconstructie van de waterwerende  laag van de huid na het dagelijkse reinigen, en bij het ouder worden,  zeer belangrijk om onnodig vochtverlies te voorkomen.

De reconstructie van de huidbeschermende laag kan zeer goed met de DR. BAUMANN COSMETIC crèmes. Deze crèmes bevatten natuurlijke oliën met de hier genoemde vetstoffen in verschillende concentraties. Door een juiste combinatie van deze oliën wordt de samenstelling van de huidbarrière zeer dicht benaderd.

Natuurlijke oliën hebben niet allemaal dezelfde samenstelling. Een belangrijk verschil is de samenstelling van de vetzuren. We geven hier de vetzuursamenstelling van de plantaardige oliën die door DR. BAUMANN COSMETIC het vaakst worden gebruikt :

Teunisbloemolie

Palmitic acid (C16:0) = 6,6 %
Stearic acid (C18:0) = 1,4 %
Oleic acid (C18:1) = 9,0 % (vitamine F*)
Linolic acid (C18:2) = 71,7 % (vitamine F*)
Linoleic acid (C18:3) = 9 - 12% (vitamine F*)
Totale concentratie vitamine F =  89,7 - 92,7%

Sesamolie

Palmitic acid (C16:0) = 8,2%
Palmitoleic acid (C16:1) = 0,1% (vitamine F*)
Stearic acid (C18:0) = 5,6%
Oleic acid (C18:1) = 39% (vitamine F*)
Linolic acid (C18:2) = 45,7% (vitamine F*)
Linoleic acid (C18:3) = 0,4% (vitamine F*)
Totale concentratie vitamine F =  85,2%

Macadamia-olie

Palmitic acid (C16:0) = 9,4%
Palmitoleic acid (C16:1) = 19,3% (deze vitamine F komt verder enkel in de menselijke huid voor)
Oleic acid (C18:1) = 58,4% (vitamine F*)
Linolic acid (C18:2) = 2,9% (vitamine F*)
Linoleic acid (C18:3) = 0,2% (vitamine F*)
Totale concentratie vitamine F =  80,8%

Sheabutter

Palmitic acid (C16:0) = 5,7 - 8,5 %
Stearic acid (C18:0) = 35,9 - 40,4  %
Oleic acid (C18:1) = 49,9 - 50,0 % (vitamine F*)
Linolic acid (C18:2) = 3,9 - 5,3 % (vitamine F*)
Totale concentratie vitamine F =  53,8 - 55,3%

Jojoba-olie

Palmitic acid (C16:0) = 1,2%
Palmitoleic acid (C16:1) = 0,3% (vitamine F*)
Stearic acid (C18:0) = 0,1%
Oleic acid (C18:1) = 11,4% (vitamine F*)
Gadoleic acid (C20:1) = 71,5% (vitamine F*)
Erucic acid (C22:1) = 13,8% (vitamine F*)
Totale concentratie vitamine F =  97%

* Vitamine F kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en moet door de huid uit voeding en cosmetica opgenomen worden. De westerse voeding bevat jammer genoeg niet voldoende vitamine F. Toevoeging aan cosmetica vervult daarom een reële behoefte.

Het gebruik en de combinatie van zeer specifieke oliën is noodzakelijk om de gewenste huidspecifieke samenstelling te bereiken. Andere oliën moeten net vermeden worden. Een crème met de juiste vetzuursamenstelling zal het natuurlijkste huidgevoel geven en het snelste intrekken (= de huid het beste voeden).

Palmitic (C16:0) en Oleic acid (C18:1) kunnen uit al deze plantaardige oliën worden gehaald.
De enige echte bron voor Palmitoleic acid (C16:1) daarentegen is macadamiaolie.
De enige serieuze bron voor Stearic acid (C18:0) is sheabutter.
Linolic acid (C18:2) is enkel ruim aanwezig in sesamolie en zeer ruim in teunisbloemolie.
Linoleic acid (C18:3) is zo goed als alleen maar in teunisbloemolie aanwezig.

Eén van de bouwstenen van de huidbarrière is gammalinolzuur (linolic acid). Jammer genoeg is de aanmaak van gammalinolzuur in het metabolisme van vele mensen verstoord. Dit is één van de redenen voor de ontwikkeling van huidziektes. In deze gevallen en bij een zeer droge huid is de behandeling met teunisbloemolie zeer efficiënt. Teunisbloemolie bevat immers zeer hoge concentraties gamma-linolzuren als essentiële vetzuren. Teunisbloemolie treft men echter bijna nooit aan in cosmetica omwille van de hoge kostprijs en de moeilijkheid om een efficiënte bescherming tegen oxidatie te ontwikkelen. De onverzadigde vetzuren van de teunisbloemolie worden namelijk zeer gemakkelijk ranzig. Er is speciale technologische kennis vereist om onverzadigde vetzuren efficiënt tegen oxidatie te beschermen, en niet iedere producent is hiertoe in staat.

En jojobaolie? Uit deze vetzuuranalyse blijkt dat jojobaolie een zeer hoge concentratie vitamine F bezit, maar ook een wezenlijk andere samenstelling heeft dan de andere oliën. Jojobaolie is dan ook geen echte olie, maar eigenlijk  een was. EMaar ook jojoba-olie heeft zijn belangrijke rol te vervullen. Zoals uit tabel 1 blijkt zijn ook wassen en wasesters een belangrijke component voor een juiste huidbalans.


Deze verzorgende oliën mogen niet verward worden met essentiële oliën. Essentiële oliën zijn ook natuurlijke oliën, maar worden uit andere planten en andere delen van planten gewonnen. Ze hebben een volledig andere functie en samenstelling dan de verzorgende oliën uit de vruchten van de plant.

Besluit:

Het belang van de keuze van de juiste plantaardige oliën kan niet genoeg benadrukt worden. Veel slordig samengestelde natuurlijke huidverzorgingsproducten bevatten natuurlijke oliën die te weinig voor de huid nuttige componenten bevatten. Zulke producten voelen minder fijn aan op de huid (dikwijls te vet) en hebben doorgaans een verstorend effect op de langere termijn.

Producten op basis van minerale olie (petroleumderivaat) hebben dan weer een samenstelling waar de huid helemaal niets mee kan, ze bevatten geen vitamine F, en zijn als voeding voor de huid om die reden ongeschikt. Zulke producten blijven als een afsluitend paraffinelaagje op de huid liggen. Dit is voor de consument zeer verwarrend, omdat dit laagje op zich zeer glad kan aanvoelen. Net zoals kaarsvet glad aanvoelt. De huid zelf is echter helemaal niet gladder geworden. Integendeel.  De huid onder het laagje wordt steeds schraler door gebrek aan essentiële voedingsstoffen voor de huid en door het te sterk afsluiten van de huid.