Zin en onzin van het BDIH-keurmerk.

Het BDIH Keurmerk is een keurmerk voor natuurcosmetica. DR. BAUMANN COSMETIC heeft zich nooit bij het BDIH keurmerk aangesloten. De reden daarvoor is heel simpel: de criteria voor het BDIH keurmerk zijn niet streng genoeg en bieden de gebruikers een valse zekerheid. Zowel op het vlak van verdraagbaarheid (bescherming tegen ziekmakende en huidverouderende allergenen), als op het vlak van noodzakelijke resultaten (voldoende werkstoffen) schiet het keurmerk tekort.

De tekortkomingen op het vlak van gezondheid en verdraagbaarheid zijn talrijk. De oorzaak is een misvatting die de consument op het verkeerde been zet: nl. dat natuurlijke ingrediënten altijd goed zouden zijn voor de huid. Dit is aantoonbaar niet zo. De natuur kent vele voor de mens nadelige stoffen. Denk maar aan pollen die pollenallergie en astma veroorzaken. Ook natuurlijke stoffen in cosmetica kunnen de gezondheid van de huid schade toebrengen. Natuurlijke allergenen als lanoline (wolvet), propolis (bijenproduct) en perubalsum (geurstof) worden door BDIH toegelaten, enkel en alleen omdat ze natuurlijk zijn. De consument wordt niet verteld dat deze stoffen bekende allergenen zijn en de huid ziek kunnen maken. 


Maar ook bij de natuurlijkheid van de BDIH-gecertificeerde producten kunnen vragen worden gesteld. Bij de BDIH toelatingscriteria heet het dat:

"For the production of natural cosmetics, it is permissible to use components which are extracted through hydrolysis, hydrogenation, esterification, transesterification or other crackings and condensations from (...) natural materials."

Natuurlijke ingrediënten mogen dus chemisch/synthetisch worden bewerkt, waardoor deze stoffen naar onze mening dan ook chemisch of gesynthetiseerd zijn en geen puur natuurlijke stof meer zijn, ook al was de basis natuurlijk.


In het BDIH-charter staat verder:

"Deliberate rejection of (...) synthetic fragrances". Synthetische parfums worden terecht verworpen, maar natuurlijke parfums worden daarmee wel toegelaten. Het is nochtans een wetenschappelijk feit dat parfums altijd een hoog allergiepotentieel hebben, of ze nu chemisch, synthetisch of van natuurlijke oorsprong zijn. Parfum is wereldwijd het meest voorkomende allergeen. De consument loopt dus ook mét producten van het BDIH-keurmerk dit allergierisico.

BDIH over bewaarmiddelen:

"Certain nature-identical preservatives are allowed in addition to natural preservatives. These are: benzoic acid, its salts and ethylester; salicylic acid and its salts and sorbic acid and its salts, benzyl alcohol".

Ook hier weer dezelfde gedachtensprong. Natuurlijke en natuuridentieke (chemisch/ synthetisch nagemaakte) conserveringsmiddelen worden toegestaan. Het is nochtans een wetenschappelijk feit dat conserveringsmiddelen altijd een verhoogd allergiegevaar opleveren, of ze nu chemisch, synthetisch of van natuurlijke oorsprong zijn. De consument loopt dus ook met producten van het BDIH-keurmerk nog een hoog allergierisico. Natuuridentieke parabenen zijn even allergeen als niet-natuuridentieke parabenen. Ze hebben immers een identieke chemische struktuur, waardoor ze door het menselijke immuunsysteem niet van elkaar kunnen onderscheiden worden.
 


Onafhankelijke informatie over door BDIH toegelaten bewaarmiddelen
:

Benzoic Acid (New Zealand Allergological Society)
Salicylic Acid (Cleveland Clinic Department of Allergy and Critical Care Medicine)
Sorbic Acid (New Zealand Allergological Society)
Benzyl alcohol
(Columbia University, Occupational Dermatology and Contact Dermatitis)
 


Ook op het vlak van resultaten (wat doet het product?) biedt BDIH geen enkele garantie. Er worden immers geen specifieke eisen gesteld aangaande de werking en de resultaten van de gebruikte ingrediënten. Een product dat weinig of onvoldoende resultaten biedt is volgens ons niet in het belang van de consument.


Met de bionome kwaliteitscriteria van DR. BAUMANN COSMETIC heeft u al deze garanties wel.